al contingut a la navegació Informació de contacte

Ermita de Sant Joan

Ermita

L'ermita la localitzem a un quilòmetre del poble, ubicada dins una gran balma, en mig d'un frondós paisatge. És una petita ermita de planta quadrada, tota ella feta de grans carreus desiguals però ben encairats. Al seu interior hi trobem un altar dedicat a Sant Joan amb un gran nombre d'exvots. La primera notícia documentada és de finals de segle XVI. 

Una llegenda diu que l'aigua que brolla d'un degotall al costat de l'ermita guareix de qualsevol mal de vista. És una tradició quan es va a l'ermita, rentar-se els ulls com a protecció. Antigament el dia del sant s'hi celebrava una missa, era costum de demanar-li a Sant Joan que intercedís perquè es curessin les malalties, sobretot de les cames i els braços fent l'ofrena en cera de la part del cos que s'havia de curar.

Una altra llegenda explica que els musulmans van situar a Juncosa el centre de l'univers conegut, i hi volien construir la mesquita més gran del món; allà hi tenien una enorme campana d'o massís. Les tropes cristianes reconqueriren la zona abans de la construcció del temple. Els musulmans volien emporta-se la campana però com que van haver de marxar, no van poder i decidiren d'enterrar-la prop del lloc on està ubicada l'ermita. Encara avui ningú no l'ha trobada.

Coordenades: 41º22'07"N-0º46'13"E

X:313557 - Y:4582068