al contingut a la navegació Informació de contacte

Casa de la Cultura

Edifici públic

A l'any 1910 es va constituir la societat "Centre Jaumista de Juncosa".

Es va construir un edifici compost de baixos, on hi van construir un forn de coure pa pels socis; una primera planta a peu de carrer per la sala de cafè, recreatiu per a tots els socis i els seus familiars; i una segona planta davall teulat per fer la vivenda del regent del cafè i de la casa en general. 

Va ser el primer edifici social i cultural de la població de Juncosa. Era un lloc de reunió política, però era també un centre d'activitats lúdiques, culturals i recreatives. S'hi feia teatre amb actors aficionats de la mateixa població, hi actuaven artistes ambulants, a qui pagaven amb el que recollien entre el públic.

Cap als anys 30, les entitats van contractar orquestres per amenitzar els balls de les festes majors. Els músics es distribuïen per les cases més importants del poble per menjar i dormir durant els dies que duraven les feses, per arribar al pressupost. Al haver-hi diferents formacions polítiques, van voler tenir la seva pròpia sala de ball. La junta del Centre Jaumista, va acordar fer un emprèstit de diners per construir, a la part de darrera del edifici antic, una sala de ball amb escenari i amb llotges elevats al voltant de la sala i a sobre una terrassa com a complement de la sala del cafè durant l'estiu, i per poder-hi celebrar revetlles.

A l'any 1993, amb motiu de la inauguració del bar del Casal, es va tancar definitivament l'edifici-cafè. El 1995 l'ajuntament es va interessar en adquirir la casa, i l'assemblea de socis va accedir a la petició. Es va restaurar i actualment és un dels edificis més emblemàtics del municipi. Hi podem trobar la biblioteca municipal, una aula d'informàtica, una sala d'actes, un espai per acollir exposicions itinerants i diverses sales per a les associacions culturals del municipi.